Sirop de cătină – un remediu natural ce stimulează imunitatea. Cătina este un arbust care face fructe mici portocalii-galbene. Acest arbust poate atinge o înălțime de 2-4 metri și crește in Rusia, China, Europa și Canda.
Fructele de cătină, de forma unor boabe mici sunt comestibile (de obicei nu sunt consumate crude), sănătoase și hrănitoare. Sunt adesea folosite pentru prepararea siropului, ceaiului, gemului, piureului, sosurilor și placintelor. La fel ca produsele cosmetice, loțiunile hidratante și uleiurile sunt utilizate frecvent pe piele și păr.
Deoarecele conține acizi grași, uleiul de câtină protejează pielea de razele UV.
Cătină – beneficii
Boabele de cătină sunt folosite în multe remedii naturale, deoarece sunt bogate în antioxidanți, minerale și vitamine C, B1, B2, B6 și E. Beneficiile cătinei:
- Poate scădea tensiunea arterială și nivelul colesterolului din sânge
- Reduce riscul de a dezvolta o boală cardiacă
- Reduce nivelul zahărului din sânge și, prin urmare, poate preveni diabetul
- Uleiul de cătină poate reda strălucirea pielii
- Poate încetini procesul de îmbătrânire
Fiind bogată în antioxidanți, cătina protejează organismul de radicalii liberi și întărește imunitatea. De asemenea, consumul regulat de cătină poate menține sănătatea inimii, prevenind apariția bolilor cardiovasculare.
Fructele de cătină se culeg din august până in septembrie. Dacă ne rămân fructe de cătină după ce preparăm siropuri, sosuri etc le putem congela. De asemenea, putem face un piure de cătină pe care să-l punem într-un recipient etanș. Îl putem păstra la congelator până la 2 ani.
Fructele de cătină conțin de 15 ori mai multă vitamina C decât portocalele. Sunt destul de acre, de aceea atunci când sunt folosite pentru a face sirop, gem sau înghețată sunt îndulcite.
De asemenea, fructele de cătină conțin antioxidanți și acizi grași.
Medicina tradițională chineză folosește cătina pentru îmbunătățirea funcției aparatului digestiv și întărirea sistemului imunitar.
Sirop de cătină -rețete fără fierbere
Îți recomand să încerci această rețetă pentru a face sirop de cătină, deoarece nu necesită gătirea fructelor, prin urmate, te vei bucura de toate beneficiile cătinei, deoarece își păstrează toate vitaminele și substanțele nutritive.
Ingrediente:
- 2 kg fructe de cătină
- 3 linguri sirop de arțar sau zahăr
- 2 cani (500 ml) apă
Mod de preparare:
Spală bine fructele și amestecă-le folosind un blender, până obții un piure lichid. Adaugă sirop de arțat sau zahăr și mai amestecă încă un minut. Strecoară siropul printr-o sită și lasă pulpa deoparte. Diluează siropul cu apă și servește-l.
Mereu mi-am dorit să adaug cătina în dieta mea, pentru că are proprietăți antixoidante puternice și ajută la întărirea sistemului imunitar. Așadar, m-am gândit să prepar acest sirop de cătină.
Acest sirop consolidează sistemul imunitar pentru a combate virușii și a trata mai repede răceala. Ar trebui consumat, mai ales toamna și primăvara.
Ai putea încerca și următoarea rețetă de sirop de cătină cu miere, ghimbir și lămâie.
Pentru sirop de cătină cu miere, ghimbir și lămâie ai nevoie de:
- 200 ml suc de cătină (aproximativ 500-600 gr fructe de cătină)
- 200 gr miere
- Sucul dintr-o bucată de ghimbir de 2.5-5 cm
- 2 linguri suc de lămâie
Mod de preparare:
Pune fructele de cătină într-un blender sau pasează-le cu o furculiță. Folosind o bucată de tifon sau o strecurătoare, stoarce sucul într-un castron. Amestecă sucul de cătină cu mierea. Da ghimbirul pe o răzătoare și apoi stoarce-l pentru a obține sucul.
Adaugă sucul de ghimbir în amestecul de suc de cătină și miere. Adaugă apoi și sucul de lămâie proaspăt stors. Siropul este gata.
Consumă o lingură de sirop amestecat cu apă, pe stomacul gol, în fiecare dimineață. Este recomandat să consumi acest sirop timp de 1-2 săptămâni, de 1-2 ori pe an.
Sirop de cătină cu ghimbir – efecte asupra corpului
Siropul de cătină nu este o poțiune miraculoasă. Cu toate acestea, conține substanțe nutritive importante care ajută corpul să funcționeze puțin mai bine sau chiar mult mai bine.
Rezultatele variază, in funcție de starea de sănătatea și de stilul de viață. Dacă ai o dietă nesănătoasă și consumi siropuri pentru imunitate, nu vei obține rezultatele dorite.
Ceea ce face acst sirop atât de puternic este conținutul ridicat de vitamine și minerale.
Cătina:
- conține vuitamina A, vitmaina C și vitaminele B
- luptă împotriva infecțiilor
- susține sistemul digestiv
- ajută la buna funcționare a sistemului nervos
- ajută la reducerea inflamației
- încetinește procesul de îmbătrânire
Miere:
- are efecte antiinflamatorii
- promovează un somn de bună calitate
- are proprietăți antibacteriene și antioxidante
- susține sistemul digestiv
Ghimbir:
- are efect antiinflamator
- crește nivelul de energie
- ajută la scăderea nivelului de zahăr din sânge
- ajută la îmbunătățirea digestiei
- lupta împotriva răcelii și a gripei
- luptă împotriva infecțiilor
Lămâie:
- ajută la echilibrarea pH-ului
- conține potasiu și vitamina C
- susține sistemul digestiv
Rețetă sirop de cătină fiert
Ingrediente:
- 2,7 kg fructe de cătină
- 170 gr zahăr
- 1.5 litri apă
Mod de preparare:
Clătește fructele de cătină și pune-le într-o oală mare. Adaugă 1.5 litri de apă și pune oala pe aragaz, la foc mic. Când începe să fiarbă, ia oala de pe foc.
Zdrobește fructele fierte și strecoară-le printr-o sită, într-o altă oală. Adaugă zahăr și lasă să fiarbă puțin. Toarnă siropul fierbinte în sticle curate. Sigilează-le imediat.
Lasă siropul să se răcească, apoi servește-l. Când îl pui în pahare, îl poți orna cu fructe de cătină. Pentru a îndulci siropul de cătină poți folosi sirop de arțat sau miere în loc de zahăr.
Cătina este foarte bogată în vitamina C, de fapt conține de 10 ori mai multă vitamina C decât portocalele. 100 grame de fructe de cătină conțin aproiximativ 400-600 mg vitamina C.
Având un conținut atât de mare de vitamina C, cătina și siropul de cătină sunt folosite pentru întărirea sistemului iminitar și prevenirea sau tratarea mai rapidă a răcelii.
În afară de vitamina C, cătina mai conține acizi grași Omega-7, carotenoide, flavonoizi, monozaharide și minerale importante precum calciu, sodiu, potasiu.
Acizii grași Omega-7 previn apariția ulcerului gastric și susțin funcționarea optimă a sistemului digestiv.
Contraindicații
Momentan nu se știe dacă femeile gravide sau cele care alăptează au voie să consume cătină sau alte produse ce conțin acest ingrediente.
De asemenea, persoanele care suferă de hiptensiune arterială nu ar trebui să consume fructe de cătină sau suc de cătină, deoarece acestea scad valorile tensiunii arteriale.