Mișcarea insuficientă este unul din motivele principale pentru care acumulăm un exces de grăsime în organism. Grasimea este un țesut care se depune sub piele, de fapt este energie – este bună dar până la o limită. Noi trebuie să consumăm suficientă energie pentru ca organismul să funcționeze bine, atât cât este necesar , în cazul în care depășim balanța “cât mănânc și câtă energie consum”, numărul de calorii se transformă în țesut adipos și începi să te îngrași.
„Nouă zecimi din fericirea noastră se bazează pe sănătate” – A. Schopenhauer
Ţesutul adipos se depune acolo unde mișcarea este insuficientă, totodată grăsimea ”gazdă” se infiltreaza in mușchii regiunii respective și pereții acestora care se slăbesc si se atrofează. Poate cauza hernia, spre exemplu, în cazul herniei abdominale, organele din abdomen (în special intestinul subțire) ies din cavitatea abdominală prin zonele slabe ale stratului de mușchi care formează peretele, acesta fiind ca o umflătură mai mult sau mai puțin voluminoasă de cele mai multe ori fiind nedureroasă. Herniile de volum mai mare pot ștrangula brusc un fragment de intestin și pot provoca ocluzie intestinală (oprirea tranzitului, vărsături, balonare, etc.).
Este de menționat faptul că burta nu este doar pe dinafară, ci și pe dinăuntru, astfel împinge diafragma, ridicând plaminii în sus, iar persoana va respira doar cu o parte a plaminilor, tolerând astfel mai puțin efortul. De aceea este important să avem în rutină și câteva exerciții pentru abdomen.
Țesutul gras este depus de asemenea, pe inimă, splină, ficat, intestine ect. Celulele de grăsime produc variate substanțe chimice care influentează metabolismul și apetitul, ele își regularizează chiar și propriul metabolism prin mesaje feedback trimise creierului.
Cauzele generale ale cresterii în greutate sunt:
- Supraalimentare (99%) – aportul caloric ridicat , sau cel mai corect, depășirea balanței ”cat mănânc și câtă energie consum”. Sunt persoane care au un aport caloric scăzut, dar totuși nu slăbesc deoarece nu fac suficientă mișcare ca să consume energia acumulată.
- Dereglările hormonale (1%)- aceasta poate fi hipotiroidia, boala Cushing (hipercorticismul), hipersecreția hormonului de creștere, etc.
Ce efecte poate avea mișcarea insuficientă
În cazul în care nu facem destulă mișcare zilnică, se poate acumula un exces de grăsime în organism. Evident, acesta poate fi acumulat chiar și dacă facem mișcare, dar nu avem o alimentație potrivită. Oricare ar fi motivul, surplusul de grăsime are foarte multe efecte periculoase pentru organismul nostru. Iată ce efecte are excesul de grăsime.
Efectele excesului de grasime
- Diabet zaharat tip II (80% dintre diabetici au țesut gras mai mult decât este necesar);
- Solicită mai multă secreție și eliberare de insulină, iar tot ce se găsește în intestinul subțire va fi redictionat spre depozitul de grăsime și nu spre ardere așa cum ar trebui să fie;
- Țesutul gras se infiltrează in ficat și provoacă apariția unor forme de hepatită (steatoza-hepatică);
- Hipertensiune arterială și boli cardio-vasculare, risc de infarct miocardic și accident vascular cerebral;
- Înfundarea vaselor sangvine (ateroscleroză) apare mult mai devreme;
- Grasimea din jurul gâtului, scade tonusul muscular a gâtului și a limbii, astfel (apare sforăitul nocturn), blocându-se parțial căile aeriene, iar în timp această întrerupere temporară a respirației (apneea) duce la complicații precum creșterea tensiunii arteriale, afecțiuni cardiace sau atac cerebral;
- Crește vâscozitatea sângelui, se coaguleaza mai repede, există riscul de formare a cheagurilor;
- Tulburări ale ciclului menstrual;
- Lipsa ovulației la femei;
- Sterilitate și impotență pentru ambele sexe;
- Reducerea secreției de testosteron la bărbați;
- Țesutul adipos produce hormoni, cu ajutorul carora crește predispoziția cancerului la sân, col uterin și prostată.
- Creierul memorează greutatea astfel slăbirea sau restabilirea greutății normale devine putin mai dificilă, el va tinde să-și conserve țesutul gras. De aceea este indicat să faceți exerciții fizice zilnic.