Cătina beneficii pentru organism – ce vitamine conține cătina?

Cătina beneficii pentru sănătate. O plantă utilizată în medicina tradițională chineză, cătina este un arbust plin de fructe ce se găsește în Asia Centrală și Europa. Datorită compușilor să antioxidanți și antiinflamatori, poate susține săbătatea pielii și poate preveni bolile de inimă.

Ce este cătina?

Cătina este un arbust plin de fructe sub formă de boabe mici, portocalii, folosite în medicina tradiționaală chineză pentru prevenirea îmbătrânirii, promovarea sănătății inimii și curățarea pieli.

Deși dovezile sunt limitate, rezultatele preliminare sugerează că unele dintre aceste beneficii ar putea fi susținute de știință. Antioxidanții, vitaminele și flavonoidele din compoziția cătinei pot fi responsabile pentru efectele sale.

Suplimentele de cătină se găsesc în unele magazine cu produse naturiste. În plus, produse pentru îngrijirea pielii cu ulei de cătină pot fi găsite în multe magazine de specialitate.

Compoziția chimică a cătinei

Cătina conține:

Vitamine și minerale

 • Vitamina A – ajută la menținerea sănătății dinților și oaselor
 • Vitamina B12 – ajută la producerea de energie și la formarea celulelor roșii din sânge
 • Vitamina C – favorizează vindecarea rănilor, susține sănătatea dinților și gingiilor
 • Vitamina E – ajută la formarea celulelor roșii din sânge
 • Vitamina K – crucială pentru coagularea sângelui pentru a opri sângerarea
 • Licopen – un antioxidant care protejează ADN-ul și proteinele
 • Potasiu – necesar pentru echilibrul fluidelor și funcția musculară
 • Calciu – susține sănătatea oaselor și dinților, menține tensiunea arterială constantă
 • Magneziu – necesare pentru întărirea sistemului imunitar
 • Fosfor – menține Ph-ul corpului

catina bolFlavonoide

 • Hipophaeosides (1-3) (găsite în frunze)
 • Hipofine (găsite în semințe)
 • Catechin (în frunze)
 • Epicatechin (în frunze)
 • Gallocatechin (în frunze)
 • Epigalocatechină (în frunze)

Acizi grași

 • Palmitic
 • Oleitic
 • Linoleic

Flavonoidele elimină radicalii liberi. Compușii găsiți în uleiul de cătină, cum ar fi moleculele mesager produse de acizi grași (eicosanoizi) și vitamine (carotenoizi și tocoferoli) ajută la ameliorarea inflamației și repararea țesuturilor.

Cătina beneficii pentru sănătate

Următoarele posibilele beneficii sunt susținute doar de studii clinice limitate, de slabă calitate și de cercetări pe animale și celule. Nu uita să discuți cu un medic înainte de a lua suplimente din cătină și nu le folosi ca înlocuitor pentru tratamentul prescris de medic.

Vindecă rănile

raniÎntr-un studiu clinic efectuat pe 151 de pacienți cu arsuri, bandajele îmbibate în cătină au ameliorat durerea și au accelerat regenerarea pielii în jurul plăgii.

Într-un mic studiu efectat pe 12 persoane sănătoase, un extract de boabe de cătină administrat pe cale orală a mobilizat rapid celulele stem implicate în repararea și regenerarea țesuturilor.

În mod similar, extractul de frunze de cătină aplicat locat a accelerat procesul de vindecare a rănilor cutanate la șobolani. Extractul a redus dimensiunea plăgii.

Susține sănătatea pielii

Într-un studiu clinic pe 49 de persoane cu eczeme (dermatită atopică), consumul de ulei de pulpă de cătină a îmbunătățit simptomele dermatitei și a crescut cantitatea de acid palmitic din sânge, reducând în același timp nivelul de acid pentadecanoic.

Extractul de semințe de cătină a fost mai puțin eficient în îmbunătățirea simptomelor și a crescut, în principal, nivelul acidului alfa-linoleic din sânge.

Uleiul de cătină aplicat locat a îngroșat pielea și a ajutat la accelerarea procesului de vindecare a tăieturilor adânci la șobolani.

Componentele cătinei pot ajuta, de asemenea, la netezirea pielii, prevenirea îmbătrânirii premature, tratarea degerăturilor și a daunelor provocate de razele UV.

Reduce riscul bolilor de inimă

sanatatea inimiiÎntr-un mic studiu efectuat pe 23 de bărbați sănătoși, extractul de cătină a scăzut nivelul de grăsime din sânge, după masă. Conținutul ridicat de fibre și polifenoli a fost considerat responsabil pentru acest efect.

Într-un alt studiu, pe 80 de femei supraponderale, fructele de cătină uscate au redus nivelul trigliceridelor și al colesterolului LDL.

Cu toate acestea, extractul de boabe de cătină nu a avut niciun efect asupra grăsimilor din sânge în două studii efectuate pe mai mult de 200 de persoane sănătoase.

La șobolanii hrăniți cu o dietă bogată în zahăr, extractul de cătină a scăzut tensiunea arterială și a redus leziunile cardiace, prin activitatea sa antioxidantă.

Ameliorează simptomele ochiului uscat

Într-un studiu clinic efectuat pe 86 de persoane, uleiul de cătină administrat pe cale orală a ameliorat simptomele ochiului uscat provocate de vremea rece.

Acizii grași din semințele de cătină și din uleiul de pulpă de cătină au ameliorat simptomele ochiului uscat la șoareci prin creșterea secreției de lacrimi.

Îmbunătățește digestia

digestie catina beneficiiÎntr-un studiu clinic efectuat pe 120 de copii cu indigestie, un tratament cu extract de cătină a crescut pofta de măncare (prin creșterea nivelului de leptină și neuropeptidă y) și a îmbunătățit funcția digestivă mai bine decât un medicament pentru motilitatea intestinală.

Protejează ficatul

Într-un studiu clinic efectuat pe 50 de persoane cu ciroză hepatică, extractul de cătină a redus cicatricile și a îmbunătățit funcția hepatică la 30 dintre pacienți.

La șoarecii cu ciroză hepatică, extractul de cătină a redus, de asemenea, severitatea bolii. Uleiul din semințe de cătină a fost mai eficient decât uleiul din boabe.

Protejează creierul

barbat in varstaÎntr-un studiu clinic efectuat pe mai mult de 200 de persoane în vârstă (atât sănătoase, cât și cu boala Alzheimer), un preparat cu extract din frunze și boabe de cătină a îmbunătățit memoria.

Protejează mucoasa vaginală

Într-un studiu clinic efectuat pe mai mult de 100 de femei aflate la postmenopauză, ce se confruntau cu uscăciune vaginală, mâncărimi și arsuri, uleiul de cătină a ameloriorat aceste simptome și a împiedicat subțierea mucoasei vaginale.

Diabet

Într-un mic studiu efectuat pe 18 persoane sănătoase, fructele de cătină au redus glicemia și au întârziat creșterea acesteia după o masă cu adaos de zahăr.

Extractul de cătină a scăzut, de asemenea, nivelul zahărului din sânge la șoarecii sănătoși.

Are efect antiinflamator

articulatiiÎntr-un studiu clinic efectuat pe 250 de voluntari sănătoși, extractul de boabe de cătimă a reduc nivelurile unui marker inflamator.

La șobolanii cu artrită, extractul de cătină injectat, a redus inflamația și proliferarea celulelor imune la nivelul articulațiilor.

Nicio dovadă clinică nu susține utilizarea cătinei pentru oricare dintre afecțiunile enumerate mai jos.

Ulcer

Uleiul de cătină a protejat în mod semnificativ șobolanii de ulcerele provocate artificial.

Într-un alt studiu pe șobolani, extractul de coajă de cătină a accelerat regenerarea mucoasei stomacului.

Protejează împotriva radiațiilor

RH-3, un component al extractului de cătină, a protejat șobolanii împotriva radiațiilor.

Crește imunitatea

Extractul de cătină a întărit sistemul imunitar al puilor și a redus efectele toxinelor care suprimă sistemul imunitar.

catina uscataSunt necesare cercetări clinice suplimentare pentru a confirma toate beneficiile potențiale ale cătinei.

Efecte secundare și precauții

Deoarece poate scădea tensiunea arterială, cătină nu ar trebui consumată de persoanele cu hipotensiune arterială.

Utilizarea cătinei poate încetini coagularea sângelui și, prin urmare, trebuie evitată de pacienții cu tăieturi, leziuni profunde sau cei care urmează să treacă printr-o intervenție chirurgicală.

Cătina nu ar trebui folosită nici de femeile gravide sau cele care alăptează.

Lasă un comentariu