Ulei de cătină – remediu pentru diferite afecțiuni. Uleiul de cătină este extras din fructele, frunzele și semințele plantei de cătină (Hippophae rhamnoides).
Un remediu popular în medicina tradițională chinezească, uleiul de cătină poate oferi numeroase beneficii pentru sănătate.
Ce beneficii are uleiul de cătină?
Iată de ce ar trebui să folosești ulei de cătină:
Este bogat în nutrienți
Uleiul de cătină este bogat în vitamine, minerale și alți nutrienți importanți. Este plin de antioxidanți, care protejează corpul împotriva îmbătrânirii și a bolilor de inimă.
Semințele și frunzele de cătină sunt de, asemenea, bogate în quercetină, un flavonoid legat de scăderea tensiunii arteriale și risc redus de boli de inimă.
Mai mult, fructele de cătină conțin potasiu, calciu, magneziu, fier și fosfor. De asemenea, conțin cantități mari de folat, biotină și vitaminele B1, B2, B6, C și E.
Mai mult de jumătate din grăsimile găsite în uleiul de cătină sunt grăsimi mononesaturate și polinesaturate, care sunt două tipuri de grăsimi sănătoase.
Interesant este că uleiul de cătină pare a fi, de asemenea, singurul aliment vegetal ce furnizează toți cei 4 acizi grași omega, omega-3, omega-6, omega-7 și omega-9.
Susține sănătatea inimii
Uleiul de cătină poate susține sănătatea inimii în multe moduri. Antioxidanții din compoziția sa pot reduce factorii de risc pentru bolile de inimă, inclusiv cheagurile de sânge, tensiunea arterială și nivelul colesterolului din sânge.
Într-un mic studiu, 12 bărbați sănătoși au primit fie 5 grame de ulei de cătină, fie 5 grame de ulei de cocos în fiecare zi. Dupp 4 săptămâni, bărbații care au consumat ulei de cătină au avut markeri de cheaguri de sânge semnificativ mai mici.
Într-un alt studiu, administrarea zilnică a 0,75 ml de ulei de cătină timp de 30 de zile a contribuit la reducerea tensiunii arteriale la persoanele cu hipertensiune. Nivelurile de trigliceride și de colesterol total și LDL au scăzut, de asemenea, la cei care aveau colesterolul ridicat.
Cu toate acestea, efectele asupra persoanelor cu tensiune arterială normală și niveluri de colesterol normale au fost mai puțin vizibile.
O analiză recentă a stabilit, de asemenea, că extractul de cătină poate reduce nivelul colesterolului la persoanele care au probleme cu inima, dar nu și la persoanele sănătoase.
Poate preveni diabetul
Uleiul de cătină poate ajuta, de asemenea, la prevenirea diabetului. Studiile pe animale arată că poate contribui la reducerea nivelului de zahăr din sânge prin creșterea secreției de insulină și a sensibilității la insulină.
Protejează pielea
Compușii din uleiul de cătină pot îmbunătăți sănătatea pielii atunci când uleiul este aplicat direct pe piele. De exemplu, studiile în eprubete și pe animale arată că uleiul de cătină poate ajuta la regenerarea pielii, grăbind vindecarea rănilor.
În mod similar, studiile pe animale au arătat că uleiul de cătină poate contribui, de asemenea, la reducerea inflamației după expunerea la razele UV, protejând pielea împotriva daunelor provocate de soare.
Există, de asemenea, unele dovezi care arată că uleiul de cătină poate preveni uscarea pielii și poate ajuta la vindecarea arsurilor.
Stimulează sistemul imunitar
Uleiul de cătină poate proteja corpul împotriva infecțiilor. Acest efect se datorează, în mare parte, conținutului ridicat de flavonoizi din ulei. Flavonoizii sunt compuși vegetali ce pot întări sistemul imunitar crescând rezistența la boli.
Într-un studiu în eprubete, uleiul de cătină a împiedicat dezvoltarea bacteriei E.coli. În altele, uleiul de cătină a oferit protecție împotriva gripei, herpesului și virusului HIV.
Uleiul de cătină conține o cantitate mare de antioxidanți, compuși benefici ai plantelor care ajută, de asemenea, la apărarea organismului împotriva microbilor.
Poate susține sănătatea ficatului
Uleiul de cătină poate, de asemenea, să mențină sănătatea ficatului. Acest lucru se datorează conținutului de grăsimi sănătoase, vitaminei E și carotenoizilor.
Într-un studiu, uleiul de cătină a îmbunătățit semnificativ markerii funcției hepatice la șobolanii cu leziuni hepatice. Într-un alt studiu, persoanele cu ciroză li s-au administrat 15 grame de extract de cătină sau un placebo de 3 ori pe zi, timp de 6 luni.
La persoanele care au consumat extract de cătină, markerii sangvini ai funcției hepatice au crescut mai mult decât la cei cărora li s-a administrat placebo.
Poate ajuta la combaterea celulelor canceroase
Compușii prezenți în uleiul de cătină pot ajuta la combaterea cancerului. Acest efect protector se datorează flavonoizilor și antioxidanților din ulei. De exemplu, cătina este bogată în quercetină, un flavonoid care pare să ajute la distrugerea celulelor canceroase.
Alți antioxidanți din cătină, inclusiv carotenoizii și vitamina E pot proteja, de asemenea împotriva cancerului. Câteva studii în eprubete și pe animale sugerează că extractul de cătină poate fi eficient în prevenirea răspândirii celulelor canceroase.
Sunt necesare mai multe studii pentru a determina eficiența uleiului de cătină în combaterea celulelor canceroase.
Poate îmbunătăți digestia
Studiile pe animale indică faptul că uleiul de cătină poate ajuta la prevenirea și tratarea ulcerelor de stomac.
Poate reduce simptomele menopauzei
Cătina pote reduce uscăciunea vaginală și poate acționa ca tratament alternativ eficient pentru femeile la postmenopauză care nu pot lua estrogen.
Poate trata ochii uscați
Într-un studuiu, aportul zilnic de cătină a redus roșeața și senzația de arsură de la nivelul ochilor.
Poate reduce inflamația
Cercetările efectuate pe animale indică faptul că extractele din frunze de cătină contribuie la reducerea inflamației articulațiilor.
Poate reduce simptomele depresiei
Studiile pe animale au raportat că uleiul de cătină poate avea efecte antidepresive. Nu există insă studii pe oameni care să confirme acest lucru.
Uleiul de cătină în ingrijirea pielii
Probabil te-ai săturat să auzi vorbindu-se despre uleiurile pentru îngrijirea pielii. Există o mulțime de astfel de uleiuri. De ceva timp, in centrul atenției se află uleiul de cătină, un ulei unic cu numeroase beneficii pentru piele.
Deoarece conține cele paru tipuri de acizi grași omega, uleiul de cătină ajută la repararea barierei cutanate. De asemenea, hidratează pielea în profunzime, fiind o alegere potrivită pentru persoanele cu o piele extrem de deshidratată.
Fiind bogat în vitamine, minerale și antioxidanți, uleiul de cătină este ideal pentru îmbunătățirea aspectului pielii. Antioxidanții neutralizează radicalii liberi care dăunează pielii, reducând semnele îmbătrânirii.
Cum să adaugi uleiul de cătină în rutina ta?
Poți alege uleiul în cea mai pură formă, dar în acest caz ar trebui să-l utilizezi în locul unei creme hidratante. Dacă nu găsești ulei pur de cătină, poți folosi un ser care conțin un astfel de ulei.
De obicei într-un astfel de ser, uleiul de cătină este combinat cu alte ingrediente hidratante, cum ar fi uleiul de jojoba sau acidul hialuronic.
Dacă ai pielea predispusă la acnee nu trebuie să-ți faci griji. Experții sublinază că uleiul de cătină nu înfundă porii; este sigur pentru toate tipurile de piele.
Totuți uneori, uleiul de cătină este utilizat în creme sau loțiuni care pot cauza probleme pentru cei cu piele grasă sau cu tendință acneică.
Sursa: healthline.com