Ceai de cătină – ajută la slăbit? Încearcă aceste rețete ușoare

Ceai de cătină – întărește imunitatea și accelerează metabolismul. Acest ceai delicios sprijină sănătatea și face pielea să strălucească. Fiind o sursă uimitoare de nutrienți și vitamine, ceaiul vindecător te poate ajuta să-ți menții sănătatea.

Cătina conține vitaminele A, K, E C, B1 și B2, acizi grași, lipide, acizi organici, aminoacizi, carbohidrați, acid folic, tocoferoli și flavonoizi, fenoli, terpeni și taninuri.

Frunzele de cătină conțin, de asemenea, numeroși compuși bioactivi inclusiv quercetină, flavonoli, epicatechină și alți polifenoli.

Beneficiile pentru sănătate ale ceaiului de cătină

Datorită conținutului ridicat de vitamine, minerale, antioxidanți, proteine și fibre, cătina este unul dintre alimentele cele mai bogate în nutrienți.

Ceaiul de cătină ajută la slăbit

Știai că nu doar fructele de cătină, ci și frunzele pot fi transformate într-un ceai cu beneficii interesante pentru sănătate? Consumul de ceai din frunze de cătină poate fi foarte util în reducerea excesului de greutate și a durerii cauzate de artrita reumatoidă.

De asemenea, deoarece conține numeroși antioxidanți și fitochimici antibacterieni, ceaiul de cătină poate îmbunătăți sănătatea generală.

catina slabitMajoritatea oamenilor sunt conștienți de faptul că excesul de greutate cauzează tot felul de probleme de sănătate. Cu toate acestea, majoritatea oamenilor nu sunt conștienți de faptul că excesul de grăsime din zona abdominală, cunoscut și sub denumirea de grăsime viscerală, poate fi periculos, deoarece crește riscul de boli cardiovasculare și diabet.

Dieta sănătoasă și activitatea fizică regulată joacă un rol cheie în procesul de slăbire. Cu toate acestea, multe ceaiuri din plante și suplimente alimentare pot ajuta la pierderea în greutate.

Într-un studiu, cătina a redus grăsimea viscerală la șoarecii obezi.

Are proprietăți antiinflamatorii

Consumul de ceai de cătină nu ajută doar la slăbit. Un studiu publicat în noiembrie 2005 a descoperit că extractele din frunze de cătină reduc inflamația la șoareci, fiind benefice în tratarea artritei.

Artrita reumatoidă este o afecțiune inflamatorie a articulațiilor care se caracterizează prin rigiditate și durere în zonele afectate.

Întărește imunitatea

femeie racitaSe crede că ceaiul de cătină poate îmbunătăți sistemul imunitar. Dacă este consumat în mod regulat, în special în anotimpul rece, acest ceai poate preveni răceala și poate accelera vindecarea.

Are proprietăți antioxidante

Sucul din boabe de cătină are proprietăți antioxidante puternice.

Un grup de cercetători a descoperit că extractele din frunze de cătină conțin cantități substanțiali de antioxidanți precum polifenoli . Alimentele și băuturile bogate în antioxidanți protejează împotriva bolilor cardiovasculare, a bolii Alzheimer și a altor afecțiuni care apar, în general, odată cu înaintarea în vârstă.

Băuturile bogate în antioxidanți, cum ar fi ceaiul de cătină, au capacitatea de a combate efectele radicalilor liberi.

Polifenolii din plante sunt implicați în protejarea corpului împotriva radiațiilor ultraviolete.

Studiile epidemologice au arătat, în mod repetat, că riscul bolilor cronice la om scade odată cu consumul unei diete bogate în polifenoli.

Are proprietăți antibacteriene

Cercetările au constatat că extractele din frunze de cătină au efecte antibacteriene. Extractele por preveni creșterea mai multor bacterii, printre care Pesudomonas aeruginoza, Enterococcus faecalis, Staphylococcus aureus și Bacillus cereus.

Menține sănătatea pielii

piele frumoasaDatorită conținutului ridicat de vitamina C, cătina contribuie la formarea colagenului, menținând pielea sănătoasă și elastică. În plus, conferă pielii o strălucire naturală.

De asemenea, cătina reduce iritațiile, roșeata, mâncărimea și accelerează vindecarea rănilor. Acizii grași Omega-3 reduc inflamația și senzația de arsură, în timp ce vitamina E ajută la vindecarea rapidă a pielii.

Hidratează din interior spre exterior

Boabele de cătină au un conținut ridicat de acizi grași omega, inclusiv omega-3, omega-6, omega-7 și omega-9. Consumul regulat de acizi grași ajută la lubrifierea intestinului uscat.

Crește nivelul de energie

Ceaiul de cătină este un tonic natural. După consumul de ceai de cătină te simți mai energic și uiți de oboseală. Cătină revigorează organismul și îmbunătățește starea de spirit.

Ceaiu de cătină – rețete

ceai cu scortisoaraIngrediente pentru ceai de cătină cu scorțișoară:

  • 100 grame boabe de cătină
  • 2 batoane de scorțișoară
  • 500 ml apă clocotită
  • 2 lingurițe miere

Mod de preparare

Dacă utilizezi fructe de cătină congelate, trebuie să le decongelezi înainte de a le folosi. După ce s-au dezghețat, transferă-le într-un vas și pasează-le bine cu o furculiță până când eliberează sucul. Adaugă batoanele de scorțișoară. Toarnă apă clocotită și lasă ceaiul la infuzat timp de 5 minute.

Strecoară ceaiul de cătină și servește-l. Îl poți indulci cu o linguriță de miere de albine.

Îți recomand să încerci și această rețetă de ceai de cătină cu anason. Este foarte simplă.

Ceai de cătină cu anason

Ingrediente:

  • 6-7 căni de apă
  • 1.2-3 cani de boabe de cătină congelate
  • 1/3 cană miere de albine sau chiar mai mult (după gust)
  • 1 baton de scorțișoară, 1-2 anason stelat
  • 1 măr feliat

Mod de preparare:

ceai de catina simpluScoate boabele de cătină din congelator și lasă-le să se dezghețe. Pune apoi boabele într-o oala și adaugă apa, anason, scortișoara și mărul feliat. De asemenea, în loc de măr poți folosi și suc proaspăt stors de portocală.

Pune oala pe aragaz și așteaptă să fiarbă, apoi redu focul. Fierbe ceaiul timp de aproximativ 10-12 minute, spărgând fructele de pădure cu o spatulă, pentru a elibera mai mult suc.

Ia oala de pe foc și daugă mierea de albine. Lasă ceaiul la infuzat aproximativ 10-15 minute. Dacă dorești, poți adăuga mai multă miere.

Preferatul meu este ceaiul cu cătină, anason și mere. Îți recomand însă să încerci și alte combinații.

Ceai de cătină simplu

Ingrediente:

  • 250 ml apa fierbinte
  • 1 linguriță boabe de cătină

Mod de preparare:

Adaugă boabele de cătină în cana cu apa și lasă la infuzat timp de aproximativ 5 minute. În loc de boabe de cătină poți folosi și un pliculeț de ceai de cătină.

Dacă ți se pare că ceaiul este prea acru pentru gustul tău, îl poți indulci cu miere de albine sau zahăr. Dacă vrei să adaugi miere, lasă-l să se răcească puțin înainte. Consumă maximum 2 cești de ceai de cătină pe zi.

Contraindicații

ceai de catina deliciosCeaiul de cătină nu ar trebui consumat seara deoarece are efecte energizante puternice. De asemenea, femeile gravide, cele care alăptează și persoanele cu diaree cronică sau pancreatită nu ar trebui să bea ceai de cătină.

Pentru că poate reduce tensiunea arterială, ceaiul de cătină nu ar trebui consumat nici de persoanele care suferă de hipotensiune arterială.

Lasă un comentariu